tidsbudgetering … 2018 jakt och nöje

Tidsbudgetering … 2018 jakt och nöje ~ ja då var det dags igen för att budgetera tiden. Sedan flera år tillbaka har jag gjort en tidsbudget över vad jag vill uppleva, genomföra och slutföra utanför min arbetstid. Det har hjälpt mig oerhört mycket och förra året slog min man och jag rekord i resor trots livet bjöd på oväntade upplevelser.

Sjukdom går inte att råda över och det medförde att någon resa blev inställd men livet rätade upp sig och med full kraft dessutom. 2018 skiljer sig mycket just på grund av förra årets händelser, jag vill vara mer på hemmaplan, barnen har flyttat ut allihop och vi har rest så mycket att det inte lockar lika mycket. Känslan att vara hemma i Sverige är en enorm trygghet.. Oavsett hur bra det är så är det stor skillnad på att vara patient i Sverige, Namibia eller Spanien.. att vara i annat land och att vara sjuk är ingen höjdare.

Som tidigare är jag lika välplanerad med sinne för logistik och förmåga att ha tusen järn i elden  – jag är absolut en person som kommer längre med tidsbudgetering .. det är den som är grunden för att få livets goda och samtidigt arbeta fullt ut. Det som möjliggör är givetvis att jag ”äger min tid”.. sedan många år arbetar jag som distriktsköterska i bemanningsvärlden och kompletterar på vårdcentraler, sjukhem, skolor mm där det behövs förstärkning.

Kanske 2018 blir det året då jag återvänder till en fast tjänst, jag har övervägt det ibland. Ett arbete med utmaning skulle locka och tiden får utvisa hur livet utvecklar sig.

Dessutom ska jag som tidigare lägga in två internet-fria veckor per år. Inte helt dumt. Naturligtvis kommer mail ansamlas under en vecka, samtal kommer inte besvaras men jag  får lugn och ro i sinnet för att lyssna och läsa mina böcker samt pyssla aktivt med fotografering och skrivande.
Hur gör andra för att hinna med nöje och arbete? Ingen aning fast de flesta har kanske ett arbete, en anställning som är den styrande i deras tidsbudgetering. För mig är nog den avgörande skillnaden att jag äger min tid eftersom jag inte har någon anställning mer än då jag åtar mig att utföra ett bemanningsuppdrag.

1. Polen – kryssningar om och om igen ..hälsa på våra fgoda vänner som bor i Gdynia. En fantastisk stad som fler borde uppleva.

2. Fotoresa 2018 – inte beslutat ännu ..  Förra året gick den till Debrecen i Ungern.

3. SEGLA!! .. en veckas segling i svensk skärgård.. vi har tre båtar, två är med segel och detta är något jag längtar efter.

5. Bockajakt i Augusti

6. Älgjakt i September för mig med damlaget i Västerbotten

7. Älgjakt i Oktober med min man & jaktlaget hemma i Småland

7. Oväntade & oplanerade äventyr välkomnas som alltid!

8. Året kommer avslutas med en annorlunda jul !

Jag älskar fotografering .. ett foto som får representera kommande 2018 får bli ett av mina foto från 2017 som jag älskar och representerar glädjen i livet och att det kan var den enklaste lek som ger den största glädje. Bilden är tagen i Debrecen av lekfulla barn som leker i en fontän för att undvika vattenstrålarna .. ja fontänen är till för lek för alla åldrar ! Fontänen

Älgjakt och Stavaträsk

Älgjakt och Stavaträsk .. ja .. jag är tillbaka efter en lång paus. Bloggandet tog tid från vardagen förut och jag beslutade mig helt enkelt för en paus från sociala medier. Välbehövlig paus och tid över till annat blev det. En hel del fotografering har det blivit och även en fantastisk tid med resor och framförallt det som ligger mig så varmt om hjärtat – jakt. Att berätta om detta just Stavaträsk och älgjakt gör jag med glädje och värme.

En vän som jag lärde känna genom FB och som jag skjutit en hel del lerduvor med, ja hon pangade flest, jag tog mig på slutet o fick en o annan jag också. Hon var den som hörde av sig och berättade att hon gått med i ett damjaktlag i Västerbotten och undrade om jag ville komma med som gäst .. wooohoooo .. ja jag tänkte .. nu säger jag JA .. livet väntar inte och det var en fantastisk upplevelse och på självaste julafton halade jag upp en skogsantenn som jag önskat mig i julklapp och i den hade min man klistrat fast ett meddelande att jag var invald som ordinarie medlem och att min man betalat avgiften för 2018! Detta skedde alltså redan i början av November när jag var där på plats och helt utan min vetskap.

Jag har undrat denna tid och tänkte nog att de har nog möte till våren men begrep inte vem jag skulle fråga o alla svar när jag frågade var så svävande .. hahahaha… alla visste vad jag skulle få i julklapp och jag blev utan underdrift stormande lycklig.

hahahaha.. ringde på julafton till min vän och sa bara -”jag älskar dig” … hahaha .. då förstod hon att jag hade öppnat min julklapp. Tänk att som vuxen få uppleva en så stor oväntad glädje!

Lyckliga dagar mina sagt var det under dessa dagar i Västerbotten och vackra Stavaträsk där Anders ordnade med god mat och boende som var så bra att vi alla längtade tillbaka till Stavaträsk.

DSC_1294 DSC_1328 DSC_1364

Nybygge – naturvänligt för miljöns skull

Nybygge – naturvänligt för miljöns skull

Vi är i flyttningsfas i livet .. våra barn har precis flyttat ut och vi har ett väldigt stort sekelskifteshus på två våningar och med källare som vi nu känner är på tok för stort för oss. Tankarna och funderingarna på en flytt har vuxit fram och vi pratar om att bygga hus och hur viktigt det är att alla börjar använda naturvänliga byggmaterial. Vi vill bygga ett naturvänligt hus om vi beslutar oss för att bygga nytt. Vi vill gärna värna om miljön genom att återvinna och köpa miljövänliga varor & det innefattar i princip allt från minsta byggsten till färdigt hus. En del inspiration har vi hittat på weber.se & sen har vi fått många ideer genom att åka runt och helt enkelt titta på hur andra gjort hållbara miljövänliga lösningar. Fördelen på Webers hemsida för oss är att det finns vettiga digitala verktyg, dokument och vi kommer väldigt långt och kan forma våra ideer på ett enkelt vis. Det är verkligen spännande att forma tanken kring ett helt nytt hus. Vi vill ha enplanshus, det ska från början vara anpassat med öppna planlösningar för att vi vill bo livet ut i det vi skapar. Solenergi och återvinning är två viktiga saker vi vill ha med oss i utformandet. Var vi hamnar vet vi inte men det är väldigt roligt!

grönahuset

Polen med bil & Stena Line

Polen med bil

Polen är ett land vi gärna återkommer till och i sommar blev det äntligen av att vi tog med oss bilen över. Vi har åkt på flera 24-timmars och 36-timmars kryssningar med Stena Line, handlat en del i samband med dem och sparat våra eXtra-poäng så resan över kostade inte en enda krona när vi väl bokade och beställde. Fantastisk bonus som verkligen var välkommen att plocka ut till betalning av färjeöverfarten.
Viktigt att tänka på är att man MÅSTE ha med sig registreringsbevis i original för den bilen man åker över med!
Väl på båten hade vi uppgraderat till Panorama Class (här finner du deras olika hytter)  och ja dessa hytter är verkligen prisvärda. Jag uppskattar verkligen att sova i en riktig säng istället för en enkel sängplats som är mer som en kojplats.

Vi började med att träffa våra vänner i Gdynia som vi lärt känns genom min glädje av streetphoto där jag tidigt förra året fotograferade en mamma där jag sedermera tog kontakt för att ge bort foto som resulterade i en fantastisk vänskap med henne, hennes familj och vänner till dem.

annamikime and Henryk

Hennes gammelmorfar 93 år visade sig vara en man med förflutet i FN-tjänst & har tjänstgjort som Överstelöjtnant. Han är 93 år och har ägnat många år till att samla på förtjänstmedaljer och är aktiv föreläsare på universitet och hade när vi var där en pågående utställning på Marina Museum i Gdynia. Fantastiska Henryk gav oss en personlig guidning och visade och berättade historik kring olika krig, FN-insatser och om personerna bakom medaljerna. Fantastiskt och på flytande engelska. Vilken fantastisk person han är! (en artikel om honom finns här, dock på polska men enkelt att översätta med google)

Gdynia i sig själv är en riktig pärla som är värd att nämnas. Här finns det fantastiska stränder och strandpromenader där man kan fika, bada njuta eller kanske ta en tur med båt ut till halvön HEL som är en underbar upplevelse för den som älskar sol och bad.
I stan i Gdynia finns många fina små restauranger, det finns ofta tid hos barberaren eller frissan med kort varsel. En god öl och några polska piroger och jag är mer än nöjd!

gdynia

Senare under semestern tog vi oss söderöver till staden Chelmno där man finner Europas längsta ringmur, ett renässansrådhus även innehållande ett renässansmuseum och miljöer som är helt unika. Här finner man också den fantastiska Mariakyrkan som uppfördes 1280-1320.

chelmno

På slutet av resan besökte vi Stutthof. Stutthof var ett koncentrationsläger och det finns kvar som besöksmål och viktig påminnelse om andra världskrigets massmord. Det ligger några mil utanför Gdansk i norra Polen, öster om staden Danzig. Det var och blev en stark upplevelse för oss, det är svårt att ta in när man förstår ytorna och storleken och tar till sig informationen som finns genom olika utställningar i barackerna.

stutthof stutthof2

Vi avslutade vår bilsemester med att umgås med Henryk, Anna & Magdalena och samtalade vidare om medaljer och historik. Han visade oss sina fina dekorationer han fått genom åren, bland annat är han dekorerad med svenska Birgittaorden av nunnorna i Gdansk.

På vägen hem – återigen Panorama class och en välbehövlig pedikyr för trötta fötter .. Puré Nordic Spa är verkligen riktigt bra och vill man ha behandling är det klokt att maila dem när man har bokat och vet när man ska åka. Bada i spa kostar 100:- och behöver sällan förbokas men å andra sidan varför inte .. det går att boka i samband med beställningen av resan.

Vi kommer absolut åka tillbaka och Henryk tipsade oss om att besöka slottet i Malbork och det kan vi ju knappast säga nej till.

Svensknabben – en plats i Kalmar där tiden stannar till

ölandsbron

Svensknabben – en plats i Kalmar där tiden stannar till

Här på Svensknabben har vi som många andra en lite båt som vi njuter av våra lediga stunder. Vi har en liten segelbåt, en Marieholm 20 och en ryds hajen för de dagar när vi vill komma iväg lite fortare.. två helt skilda saker motorbåt eller segel men absolut havet som gemensam nämnare.

Här finns en fin plats att vara på & den välskötta ”Segelklubben Kaparna”har sitt fantastiska klubbhus här. Svensknabben ligger precis norr om brofästet vid Ölandsbron.

Detta år har vi och kommer resa flitigt och intensivt men redan nu vet vi att nästa år då är det bara båt och jakt vi kommer lägga den där tunga energin på..

Visserligen älskar vi att resa men när man som vi och jag i synnerhet rest så mycket som jag gjort senaste tiden så längtar i alla fall jag efter en sommar på hemmaplan.

Fototid i Kalmar

Fototid i Kalmar och helt underbar tid för fotografering! Ljuset är fantastiskt och att lägga tid på så fototid är något som ger mig positiv energi och återhämtning. Så .. ja detta med att skriva långa inlägg i sommartid blir det kanske lite mindre av utan mer foto i bloggen just nu i alla fall.. på fredag – midsommarafton åker jag och mannen till Milano för att fira midsommar – jo – det kan man faktiskt och även där kan det bli fototid !

19224951_10209770030583869_8209860230905622221_n 19225495_10209786023503682_1556465759647850655_n 19225663_10209777038399060_3971898047332821376_n19149410_10209777037159029_6830236148242008166_n

Trygga familjehem med extra tid för omsorg

Trygga familjehem med extra tid för omsorg viktigt är så viktigt! Det finns ett stort behov av trygga familjehem för ungdomar och människor med olika typer av behov. Det är ett speciellt liv att bli familjehem och vi har varit det i många år men nu när vårt eget yngsta barn blir det ett avslut för några år. Min tanke är att återgå som jourfamilj när vi blir några år till och då för riktigt små barn som behöver en akut placering.

Att vara familjehem är ett sätt att leva tycker jag. Det finns något speciellt i att ta hand om, ta emot och på olika sätt omfamna ett barn från en annan familj. Detta var vårt sätt att arbeta för barn i världen, vi gjorde en insats för de barnen vi hade omkring oss. Vi brukade säga att vi hellre mättar ett barn i grannskapet än att vi skickar 100:- till Afrika. Nu stöttar vi visserligen fattigdom och misär i tredje världen också men för oss har det alltid varit viktigt att göra en insats och en skillnad där vi är.
Visst – det är inte bara guld och gröna ängar, nej, långt därifrån men det är ju inte livet heller med egna barn. Jag önskar fler kunde tänka sig att vara åtminstone kontakt eller stödfamilj. Det kan ju till exempel vara en ung ensamstående mamma som behöver avlastning en helg i månaden. Det behöver inte vara värsta scenarier. Det handlar om att hjälpa till och bara vara en vanlig familj.

Något perfekt hem var vi inte – finns ingen möjlighet i världen. Det finns inga perfekta hem däremot många hem med utrymme för bonusbarn som behöver komma i trygga familjehem med en bra struktur i vardagen.

Vad vill jag säga -jo, det är så många unga idag som har vuxna runt sig som inte orkar. Jag önskar att fler ville bli familjehem och hoppas att jag kan nå någon som vill iallafall fundera över detta med familjehem.
Tycker du det är viktigt att det finns gott om bra familjehem i alla Sveriges kommuner så att alla som lever i ett otryggt hem har möjligheten att lämna det hemmet och komma till en tryggare miljö?
Eller att personer med olika funktionsnedsättningar har möjligheten att få den assistans och service de behöver så de kan leva ett så bra och fritt liv som möjligt?
Finns det något du tycker det talas för lite om gällande familjehem eller om olika typer av specifika stöd som det borde finnas mer resurser för? Jag svarar gärna utifrån våra erfarenheter eller så kan man
läsa mer om familjehem hos Kureraomsorg.se som arbetar just med focus på den trygga omsorgen som så väl behövs.
Det finns många jobbiga familjesituationer, alltså många barn som far illa på olika sätt. Det finns familjer som går igenom tunga situationer som reder ut sig om de får avlastning och en välbehövlig paus. Det finns ingen mall för vilka barn det är som kan behöva en extra förälder.
Att vara familjehem är också att många gånger bara vara där, att lyssna och att ställa upp när ingen annan gör det.
Vi är stolta över att barnen haft förtroende för oss och att de kom när livet känns jobbigt. Vi byggde hela vårt föräldraskap på en sak och det var ärlighet. Att vara ärlig är något vi kräver för att vi ska kunna ställa upp även när det blir riktigt jobbigt. Har vi alla korten på bordet vet vi vad vi har att utgå ifrån. Det kan vara det enkla att – tala om var du ska gå så jag vet var jag ska börja leta. Eller… -ring om det händer något ikväll, jag kommer.
Det finns en hake med detta att curla och ställa upp som vi gjorde. Nu vet iallafall inte jag riktigt vad jag ska göra det var en underbar tid .. men till att börja med så reser jag en hel del och faktiskt .. det känna rätt att få en paus nu några år innan vi blir akuthem.

Ha de mysigt i solen idag – det ska jag ..

_DSC0442

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...