Nybygge – naturvänligt för miljöns skull

Nybygge – naturvänligt för miljöns skull

Vi är i flyttningsfas i livet .. våra barn har precis flyttat ut och vi har ett väldigt stort sekelskifteshus på två våningar och med källare som vi nu känner är på tok för stort för oss. Tankarna och funderingarna på en flytt har vuxit fram och vi pratar om att bygga hus och hur viktigt det är att alla börjar använda naturvänliga byggmaterial. Vi vill bygga ett naturvänligt hus om vi beslutar oss för att bygga nytt. Vi vill gärna värna om miljön genom att återvinna och köpa miljövänliga varor & det innefattar i princip allt från minsta byggsten till färdigt hus. En del inspiration har vi hittat på weber.se & sen har vi fått många ideer genom att åka runt och helt enkelt titta på hur andra gjort hållbara miljövänliga lösningar. Fördelen på Webers hemsida för oss är att det finns vettiga digitala verktyg, dokument och vi kommer väldigt långt och kan forma våra ideer på ett enkelt vis. Det är verkligen spännande att forma tanken kring ett helt nytt hus. Vi vill ha enplanshus, det ska från början vara anpassat med öppna planlösningar för att vi vill bo livet ut i det vi skapar. Solenergi och återvinning är två viktiga saker vi vill ha med oss i utformandet. Var vi hamnar vet vi inte men det är väldigt roligt!

grönahuset

Polen med bil & Stena Line

Polen med bil

Polen är ett land vi gärna återkommer till och i sommar blev det äntligen av att vi tog med oss bilen över. Vi har åkt på flera 24-timmars och 36-timmars kryssningar med Stena Line, handlat en del i samband med dem och sparat våra eXtra-poäng så resan över kostade inte en enda krona när vi väl bokade och beställde. Fantastisk bonus som verkligen var välkommen att plocka ut till betalning av färjeöverfarten.
Viktigt att tänka på är att man MÅSTE ha med sig registreringsbevis i original för den bilen man åker över med!
Väl på båten hade vi uppgraderat till Panorama Class (här finner du deras olika hytter)  och ja dessa hytter är verkligen prisvärda. Jag uppskattar verkligen att sova i en riktig säng istället för en enkel sängplats som är mer som en kojplats.

Vi började med att träffa våra vänner i Gdynia som vi lärt känns genom min glädje av streetphoto där jag tidigt förra året fotograferade en mamma där jag sedermera tog kontakt för att ge bort foto som resulterade i en fantastisk vänskap med henne, hennes familj och vänner till dem.

annamikime and Henryk

Hennes gammelmorfar 93 år visade sig vara en man med förflutet i FN-tjänst & har tjänstgjort som Överstelöjtnant. Han är 93 år och har ägnat många år till att samla på förtjänstmedaljer och är aktiv föreläsare på universitet och hade när vi var där en pågående utställning på Marina Museum i Gdynia. Fantastiska Henryk gav oss en personlig guidning och visade och berättade historik kring olika krig, FN-insatser och om personerna bakom medaljerna. Fantastiskt och på flytande engelska. Vilken fantastisk person han är! (en artikel om honom finns här, dock på polska men enkelt att översätta med google)

Gdynia i sig själv är en riktig pärla som är värd att nämnas. Här finns det fantastiska stränder och strandpromenader där man kan fika, bada njuta eller kanske ta en tur med båt ut till halvön HEL som är en underbar upplevelse för den som älskar sol och bad.
I stan i Gdynia finns många fina små restauranger, det finns ofta tid hos barberaren eller frissan med kort varsel. En god öl och några polska piroger och jag är mer än nöjd!

gdynia

Senare under semestern tog vi oss söderöver till staden Chelmno där man finner Europas längsta ringmur, ett renässansrådhus även innehållande ett renässansmuseum och miljöer som är helt unika. Här finner man också den fantastiska Mariakyrkan som uppfördes 1280-1320.

chelmno

På slutet av resan besökte vi Stutthof. Stutthof var ett koncentrationsläger och det finns kvar som besöksmål och viktig påminnelse om andra världskrigets massmord. Det ligger några mil utanför Gdansk i norra Polen, öster om staden Danzig. Det var och blev en stark upplevelse för oss, det är svårt att ta in när man förstår ytorna och storleken och tar till sig informationen som finns genom olika utställningar i barackerna.

stutthof stutthof2

Vi avslutade vår bilsemester med att umgås med Henryk, Anna & Magdalena och samtalade vidare om medaljer och historik. Han visade oss sina fina dekorationer han fått genom åren, bland annat är han dekorerad med svenska Birgittaorden av nunnorna i Gdansk.

På vägen hem – återigen Panorama class och en välbehövlig pedikyr för trötta fötter .. Puré Nordic Spa är verkligen riktigt bra och vill man ha behandling är det klokt att maila dem när man har bokat och vet när man ska åka. Bada i spa kostar 100:- och behöver sällan förbokas men å andra sidan varför inte .. det går att boka i samband med beställningen av resan.

Vi kommer absolut åka tillbaka och Henryk tipsade oss om att besöka slottet i Malbork och det kan vi ju knappast säga nej till.

Svensknabben – en plats i Kalmar där tiden stannar till

ölandsbron

Svensknabben – en plats i Kalmar där tiden stannar till

Här på Svensknabben har vi som många andra en lite båt som vi njuter av våra lediga stunder. Vi har en liten segelbåt, en Marieholm 20 och en ryds hajen för de dagar när vi vill komma iväg lite fortare.. två helt skilda saker motorbåt eller segel men absolut havet som gemensam nämnare.

Här finns en fin plats att vara på & den välskötta ”Segelklubben Kaparna”har sitt fantastiska klubbhus här. Svensknabben ligger precis norr om brofästet vid Ölandsbron.

Detta år har vi och kommer resa flitigt och intensivt men redan nu vet vi att nästa år då är det bara båt och jakt vi kommer lägga den där tunga energin på..

Visserligen älskar vi att resa men när man som vi och jag i synnerhet rest så mycket som jag gjort senaste tiden så längtar i alla fall jag efter en sommar på hemmaplan.

Fototid i Kalmar

Fototid i Kalmar och helt underbar tid för fotografering! Ljuset är fantastiskt och att lägga tid på så fototid är något som ger mig positiv energi och återhämtning. Så .. ja detta med att skriva långa inlägg i sommartid blir det kanske lite mindre av utan mer foto i bloggen just nu i alla fall.. på fredag – midsommarafton åker jag och mannen till Milano för att fira midsommar – jo – det kan man faktiskt och även där kan det bli fototid !

19224951_10209770030583869_8209860230905622221_n 19225495_10209786023503682_1556465759647850655_n 19225663_10209777038399060_3971898047332821376_n19149410_10209777037159029_6830236148242008166_n

Trygga familjehem med extra tid för omsorg

Trygga familjehem med extra tid för omsorg viktigt är så viktigt! Det finns ett stort behov av trygga familjehem för ungdomar och människor med olika typer av behov. Det är ett speciellt liv att bli familjehem och vi har varit det i många år men nu när vårt eget yngsta barn blir det ett avslut för några år. Min tanke är att återgå som jourfamilj när vi blir några år till och då för riktigt små barn som behöver en akut placering.

Att vara familjehem är ett sätt att leva tycker jag. Det finns något speciellt i att ta hand om, ta emot och på olika sätt omfamna ett barn från en annan familj. Detta var vårt sätt att arbeta för barn i världen, vi gjorde en insats för de barnen vi hade omkring oss. Vi brukade säga att vi hellre mättar ett barn i grannskapet än att vi skickar 100:- till Afrika. Nu stöttar vi visserligen fattigdom och misär i tredje världen också men för oss har det alltid varit viktigt att göra en insats och en skillnad där vi är.
Visst – det är inte bara guld och gröna ängar, nej, långt därifrån men det är ju inte livet heller med egna barn. Jag önskar fler kunde tänka sig att vara åtminstone kontakt eller stödfamilj. Det kan ju till exempel vara en ung ensamstående mamma som behöver avlastning en helg i månaden. Det behöver inte vara värsta scenarier. Det handlar om att hjälpa till och bara vara en vanlig familj.

Något perfekt hem var vi inte – finns ingen möjlighet i världen. Det finns inga perfekta hem däremot många hem med utrymme för bonusbarn som behöver komma i trygga familjehem med en bra struktur i vardagen.

Vad vill jag säga -jo, det är så många unga idag som har vuxna runt sig som inte orkar. Jag önskar att fler ville bli familjehem och hoppas att jag kan nå någon som vill iallafall fundera över detta med familjehem.
Tycker du det är viktigt att det finns gott om bra familjehem i alla Sveriges kommuner så att alla som lever i ett otryggt hem har möjligheten att lämna det hemmet och komma till en tryggare miljö?
Eller att personer med olika funktionsnedsättningar har möjligheten att få den assistans och service de behöver så de kan leva ett så bra och fritt liv som möjligt?
Finns det något du tycker det talas för lite om gällande familjehem eller om olika typer av specifika stöd som det borde finnas mer resurser för? Jag svarar gärna utifrån våra erfarenheter eller så kan man
läsa mer om familjehem hos Kureraomsorg.se som arbetar just med focus på den trygga omsorgen som så väl behövs.
Det finns många jobbiga familjesituationer, alltså många barn som far illa på olika sätt. Det finns familjer som går igenom tunga situationer som reder ut sig om de får avlastning och en välbehövlig paus. Det finns ingen mall för vilka barn det är som kan behöva en extra förälder.
Att vara familjehem är också att många gånger bara vara där, att lyssna och att ställa upp när ingen annan gör det.
Vi är stolta över att barnen haft förtroende för oss och att de kom när livet känns jobbigt. Vi byggde hela vårt föräldraskap på en sak och det var ärlighet. Att vara ärlig är något vi kräver för att vi ska kunna ställa upp även när det blir riktigt jobbigt. Har vi alla korten på bordet vet vi vad vi har att utgå ifrån. Det kan vara det enkla att – tala om var du ska gå så jag vet var jag ska börja leta. Eller… -ring om det händer något ikväll, jag kommer.
Det finns en hake med detta att curla och ställa upp som vi gjorde. Nu vet iallafall inte jag riktigt vad jag ska göra det var en underbar tid .. men till att börja med så reser jag en hel del och faktiskt .. det känna rätt att få en paus nu några år innan vi blir akuthem.

Ha de mysigt i solen idag – det ska jag ..

_DSC0442

Sommar & Sol på Nationaldagen & glädje såklart!

Sommar & Sol på Nationaldagen .. själv arbetar jag och unnar mig några rader på lunchen.. vaknade utvilad idag och mår riktigt bra.. vårens förkylningar som varit långdragna hoppas jag att de gett med sig helt nu.

blåsa maskros

Sommar & Sol .. visst är det något speciellt när den ljusa tiden på året äntligen är här. Själv har jag skickat brev och mail till de nya jaktmedlemmarna i jaktlaget så för min del även om det är resor inplanerade så är jakten & hösten högst aktuell. Det ska planeras en hel del, fixas på jaktmarken och förberedas inför årets jakt.

Innan dess blir det nog en o annan grillkväll hemma på altanen och vi njuter verkligen av all tid vi får tillsammans och iår får vi mer än någonsin. Att planera och att lägga tidsbudget är ju en av hörnstenarna i mitt och familjens liv för att få maximalt av sommar och sol. ..

Men först innan något annat händer är det studentfirande hemma i familjen .. minsting tar studenten på fredag och det är verkligen ett mirakel .. min fina minsting som verkligen inte haft den enklaste vägen i livet med sjukdomar och hinder som han gång på gång trotsat och tagit sig fram i livet och lyckats gång efter gång.. Hans dröm och det han önskar sig i studentpresent kommer helt klart slå in på fredag .. vill verkligen ge honom det bästa av alla världar .. så på fredag smäller det till ordentligt .. han kommer bli så lycklig … Vi har hyrt lokal och bjuder släkt och vänner traditionsenligt som en student ska vara med buffé & glada tal och givetvis kommer jag som den paparazzi-mamma jag är ta foto för att göra hans dag oförglömlig. För att göra det enkelt för oss har vi beställt både mat och tårtor via catering.. det känns lite bakvänt eftersom jag om någon kan göra en buffé men jag arbetar och överlåter till min man att fixa och förbereda kalaset!

Sommarblommor … kan man aldrig få nog av …

sommarkryp

 

Restokiga året .. resorna duggar tätt

Restokiga året .. resorna duggar tätt … Detta år har vi redan varit i Thailand och kryssat ett par gånger till Polen .. men snart drar vår galna rese-år igång på riktigt ..

Efter att vi firat minsting på hans student så åker jag till Ungern och efter det så blir det att i Juli åka till Polen på bilsemester och i Augusti till Mallorca  .. tanken var några resor till men livet ställer till det ibland så detta fick räcka…

 

Utöver det så har vi ju innan jaktsäsongen drar igång en segelbåt vi ska lägga i och segla med innan sommaren tar slut. Idag har vi dessutom säkrat upp med inköp av en motorbåt också om vi känner för lite omväxling på havet.

ja jisses .. snart så får vi nog börja hålla igen på spontaniteten men visst är livet riktigt roligt när det händer saker? Men vem kan låta bli att köpa en Ryds hajen när det knackar ett erbjudande på dörren ?
Här avlöser äventyren varandra och personligen så är jag oerhört tacksam över motorbåten eftersom jag är så uselt segelsällskap som inte kans skilja på styrbord o babord knappt.

Vi är väldigt glada och väldigt tacksamma över livet. Visst finns det saker och ting som går både upp och ner i livet men det finns bara en väg i livet och det är framåt. Att skjuta upp dagen till morgondagen har aldrig lockat mig, jag lever nu och försöker njuta fullt ut. man lever bara en gång – i alla fall jag…

Så ikväll nu när det har börjt lägga sig lite att vi blev med ytterligare en båt – ja då firar vi med en kall Mariestad! Skål o godafton !

DSC_0894

…så visst stämmer det .. att detta är Restokiga året ..  året då resorna duggar tätt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...