Jakt & Säkerhet

Hur går det till det där med jakten? Många undrar och en del har en uppfattning. jag kan bara berätta hur det är där jag jaga mest och så som jag trivs med hur det ska vara. Framförallt så ska vi till varje jaktsäsong för att få vara med och skjuta uppvisa skjutintyg på minst brons på löpande älg. Att skjuta minst brons på löpande älg innebär att man skjuter 3 serier med 4 skott med alla träffar inom träffomområdet och för silver och guld är det fyra serier som gäller och med träffar som ger serier på minst 15 respekrive 17 poäng. Mer om de olika kraven och vad som gäller för att inneha jägarexamen kan du läsa om >här<.
Ja då var det klart, detta gör jag alltså varje år, skjuter mig godkänd på banan men jag gör mer än så, jag går dit och tränar och övar mitt skytte för att jag tycker det är roligt och det är en förutsättning för att det ska fungera i praktiken. Övningsskytte kan man hålla på med i vardagsrummet – att torrträna är lika viktigt. Detta snackade Jocke Smålänning om när jag var på en kulskytteskola för några år sedan.

Vad mer – jo vi ska uppvisa att vi har löst jaktkort och innehar godkänd jägarexamen. Jaktkort löser man hos Naturvårdsverket och det kostar ca 300:- per år och visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige. Naturvårdsverket är tillsynsmyndighet för jägarexamen och hanterar registret över jägarexamen och jaktkort.

Sen visar vi upp i våra vapenlicenser för de vapen vi använder i jakten varje år. Även om vi känner varandra nu efter en hel del år gör vi detta. Det är en viktig funktion att se att vi har alla papper iordning innan vi jagar. Det är polisen som sköter hanteringen av vapenlicenser i Sverige. mer om den hanteringen och lagar som reglerar detta kan du läsa >här

Utöver detta uppvisar vi att vi har gällande försäkring om något skulle inträffa. De flesta uppvisar ett medlemskort i något av våra jaktförbund i Sverige där jaktförsäkring ingår. Svenska Jägareförbundet eller Jägarnas Riksförbund och var man är med väljer var och själv, många är med i båda förbunden.

Först nu när jag uppvisat jägarexamenbevis, jaktkort, skjutintyg, vapenlicenser och försäkring är det okej för mig. Jaktledaren checkar av och skriver in att jag har uppvisat alla mina intyg och efter det så inför varje älgjakt får vi ett dokument med regler och förordningar kring älgjakten och ska även skriva på det för att få vara med.

Japp – så det är inte bara att ta bössan o skramla ut i skogen – inte för mig! Det kräver engagemang och det har jag för detta är något jag verkligen trivs med. Att vara i skogen är underbart och nu väntar åter en helg ute i skog och mark med upplevelser, jakt och fotografering. När du har gjort allt detta och undrar – hur får man tag på jakt då? ja .. det ska jag skriva mer om en annan dag – det finns många sätt och det behöver inte bli dyrt om man är intresserad och vill jaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *