Polen med bil & Stena Line

Polen med bil

Polen är ett land vi gärna återkommer till och i sommar blev det äntligen av att vi tog med oss bilen över. Vi har åkt på flera 24-timmars och 36-timmars kryssningar med Stena Line, handlat en del i samband med dem och sparat våra eXtra-poäng så resan över kostade inte en enda krona när vi väl bokade och beställde. Fantastisk bonus som verkligen var välkommen att plocka ut till betalning av färjeöverfarten.
Viktigt att tänka på är att man MÅSTE ha med sig registreringsbevis i original för den bilen man åker över med!
Väl på båten hade vi uppgraderat till Panorama Class (här finner du deras olika hytter)  och ja dessa hytter är verkligen prisvärda. Jag uppskattar verkligen att sova i en riktig säng istället för en enkel sängplats som är mer som en kojplats.

Vi började med att träffa våra vänner i Gdynia som vi lärt känns genom min glädje av streetphoto där jag tidigt förra året fotograferade en mamma där jag sedermera tog kontakt för att ge bort foto som resulterade i en fantastisk vänskap med henne, hennes familj och vänner till dem.

annamikime and Henryk

Hennes gammelmorfar 93 år visade sig vara en man med förflutet i FN-tjänst & har tjänstgjort som Överstelöjtnant. Han är 93 år och har ägnat många år till att samla på förtjänstmedaljer och är aktiv föreläsare på universitet och hade när vi var där en pågående utställning på Marina Museum i Gdynia. Fantastiska Henryk gav oss en personlig guidning och visade och berättade historik kring olika krig, FN-insatser och om personerna bakom medaljerna. Fantastiskt och på flytande engelska. Vilken fantastisk person han är! (en artikel om honom finns här, dock på polska men enkelt att översätta med google)

Gdynia i sig själv är en riktig pärla som är värd att nämnas. Här finns det fantastiska stränder och strandpromenader där man kan fika, bada njuta eller kanske ta en tur med båt ut till halvön HEL som är en underbar upplevelse för den som älskar sol och bad.
I stan i Gdynia finns många fina små restauranger, det finns ofta tid hos barberaren eller frissan med kort varsel. En god öl och några polska piroger och jag är mer än nöjd!

gdynia

Senare under semestern tog vi oss söderöver till staden Chelmno där man finner Europas längsta ringmur, ett renässansrådhus även innehållande ett renässansmuseum och miljöer som är helt unika. Här finner man också den fantastiska Mariakyrkan som uppfördes 1280-1320.

chelmno

På slutet av resan besökte vi Stutthof. Stutthof var ett koncentrationsläger och det finns kvar som besöksmål och viktig påminnelse om andra världskrigets massmord. Det ligger några mil utanför Gdansk i norra Polen, öster om staden Danzig. Det var och blev en stark upplevelse för oss, det är svårt att ta in när man förstår ytorna och storleken och tar till sig informationen som finns genom olika utställningar i barackerna.

stutthof stutthof2

Vi avslutade vår bilsemester med att umgås med Henryk, Anna & Magdalena och samtalade vidare om medaljer och historik. Han visade oss sina fina dekorationer han fått genom åren, bland annat är han dekorerad med svenska Birgittaorden av nunnorna i Gdansk.

På vägen hem – återigen Panorama class och en välbehövlig pedikyr för trötta fötter .. Puré Nordic Spa är verkligen riktigt bra och vill man ha behandling är det klokt att maila dem när man har bokat och vet när man ska åka. Bada i spa kostar 100:- och behöver sällan förbokas men å andra sidan varför inte .. det går att boka i samband med beställningen av resan.

Vi kommer absolut åka tillbaka och Henryk tipsade oss om att besöka slottet i Malbork och det kan vi ju knappast säga nej till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *